Talking 2 Kristofer Greczula (SE)

Talking 2 Kristofer Greczula (SE)

The singer, talks about the 9.3 million streams on Spotify, his love for fashion and veganism.

Name: Kristofer Niklas Greczula
Profession: Artist and songwriter
Age: 27
Lives: Stockholm, Sweden.
Instagram: @kristofergreczula
Reads: The power of now - Eckhart Tolle
Listens to: Jazz

Kristofer Greczulas låt You're a not alone har i skrivande stund 9,3 miljoner streams på Spotify. Det är en låt som inte bara förändrat hans liv, utan också räddat livet på andra. Vi träffade Kristofer, i hans hemstad Falkenberg, för att prata om den låtens sensationella resa, men också röra vid ämnen som veganism, mode & skapande.

You're not alone - hur kom låten till?

"Jag skrev den när jag var arton och mådde dåligt. Precis som livet, går också en depression upp och ner, och det var en sådan dag när jag kände 'fan, vad jag är trött på att må dåligt, jag är trött på att bara sitta inne på mitt rum, fan kan inte allt bara bli bra!?' Jag hade varken någon avsikt att det skulle bli en låt eller någon hit, utan jag började bara skriva, skriva av mig alla känslor och tankar, jag ventilerade i något som blev till en form av brev till mig själv."

"Sju år senare tog Charlie Eriksson, grundare till "Aldrig ensam", kontakt med mig och förklarade att han ville ha en officiell låt för sin organisation. Och jag ba: 'pling' just det, fan, den texten! För den börjar nämligen: ”I want you to know, you’re not alone” och hans förening heter Aldrig ensam. Sjukt! Så jag spelade upp den för honom och han ba: 'Perekt, vi kör på den!'"

"Låten hjälpte mig då, och i dag hjälper den många andra."

Det låter ju nästan lite "meant to be"?

"Ja verkligen! Jag brukar säga det till yngre människor som vill ha tips; det är bra att ha en tydlig plan och det är bra att va målinriktad - men du måste också vara flexibel, för saker och ting kan komma väldigt plötsligt och vissa av sakerna vill du verkligen inte missa." 

Vad skulle du säga/ge för råd till ditt 18 åriga jag idag?

"Käka inte Roacutan, haha! Nej men; 'sluta bry dig om vad din klasskamrat tycker, lyssna på vad du själv tycker och tänk lite långsiktigt'." 

Varför började du med musik egentligen? 

"Det började när jag va typ fem. Då stod jag framför TV:n och dansade och sjöng till MJ - mina föräldrar fattade ingenting! Men ja, i tonåren handlade allting om pingis. När jag var fjorton var jag rankad bäst i Sverige och hade en lovande karriär framför mig. När jag var tolv fick jag en gitarr i födelsedagspresent av min morbror och började lira, det var nog först då jag hittade tillbaka till musiken på riktigt och precis när jag "peakade" inom pingisen, när jag precis hade landat massa sponsorkontrakt och allt, ja, då kände jag bara: “fuck this, nu kör jag musik”. På den vägen är det."

Som konstnär går man ju igenom olika faser i sitt skapande; vilken "fas" skulle du säga att du är inne i just nu?

"Kul att ni frågar det, för jag tänkte faktiskt säga det förut, att det någonstans känns som att jag på nått sätt är tillbaka där jag började. I alla fall genre-mässigt. Jag kör på det jag tycker är bra, utan att ursäkta mig och utan att försöka ge folk det jag tror att dem vill ha. Jag har landat i det nu och bryr mig inte så mycket om vad folk tycker och tänker - jag tror det är först då man når sin fulla potential och jag försöker att leva mer så, med allt, man kan inte vara omtyckt av alla och det vill nog inte va heller, tror jag."

Så, hur ser skapande processen ut idag?

"Sessions."

Sessions?

"Sessions. Vi ses i studion, oftast tre pers. och skapar helt enkelt"

Har du någonting du gör varje dag, som du inte kan vara utan?

"Japp! Jag har slutat sova med mobilen och slutat ställa klockan för att jag vill att min kropp ska vakna när den vaknar. Det första jag gör när jag vaknar är att jag drar ut och springer eller sticker till gymmet. Jag tycker det är skönt att springa, då släpper jag allting."

"Att äta nyttigt är också en stor grej! Hemma käkar vi 100% veganskt och har gjort sedan 2,5 år tillbaka."

Utvärdering på de 2,5 åren?

"Jag har aldrig varit så osugen på att käka kött i hela mitt liv som jag är just nu - blir rå-äcklad av tanken på det! Min kropp mår bra av maten, jag har inte den där tröttheten, inte den där tunga mättnadskänslan och det är väldigt sällan jag känner den där "matkoman". Tycker det känns skitbra!"

Varför käkar du veganskt?

"Jag tänker på djuren, jag tänker på miljön och jag tänker på min hälsa." 

Ge oss nått tips! Vilket är det bästa veganska haket i Stockholm?

"Mahalo. Punkt."

Vad definierar en bra människa?

"Någon som har förmågan att se saker och ting ur någon annans perspektiv."

Vad tycker du är coolt?

"Jag tycker det är jävligt coolt med folk som är snälla, liksom oegoistiska, som hjälper andra människor. Det kanske inte alltid är så jävla coolt att finnas där för andra, tycker folk, men det tycker jag. Det är också coolt med människor som sticker ut, gör sin grej och skiter i vad folk tycker och tänker."

Ditt största "wow moment" i karriären?

"Jag skulle nog behöva välja två grejer: Den gången när hon som tatuerat in varenda textrad av You’re not alone kom fram till mig eller den dagen då jag fick ett brev, hemskickat till mig, där det stod att min låt räddat livet på den personen. Det är så ogreppbart!"

Har kläder alltid varit ett intresse för dig?

" Ja, det skulle jag nog säga, framförallt passformen på kläderna. Jag kommer ihåg, på högstadiet, när alla killar hade stora wu-tang brallor och jag och mina polare gick och köpte tajta tjej-jeans på JC för att som satt så jävla snyggt. Samma sak när jag var liten och dansade till MJ, det var sjukt viktigt hur kläderna satt. Och på det stora hela har jag alltid brytt mig om hur jag ser ut, så det går nog hand i hand."

Vilket är ditt signatur-klädesplagg?

"Hatten."

Key to sucess?

"1: Vågar drömma stort! 2: Jag är jävligt envis och ger inte upp i första skedet."

Vad känner du för sociala medier?

"Närheten och tillgängligheten till mina fans är fantastisk. Jag är tacksam över hur enkelt det är att få ut grejer idag och att jag någonstans är chefen över det och vad som kommer ut i mina kanaler." 

Favorit-tatto?

"Jag måste säga tatueringen med min pappas-, mammas- och storebrors personnummer."

Så, vad händer nu?

"Jag kan inte riktigt berätta exakt vad som händer under 2020, men det är mycket spännande grejer. Det blir nytt på alla plan, 2020 kommer bli ett nytt kapitel i mitt liv och jag kommer att presentera en ny artistisk sida. Det är en fas jag själv varit inne i ett tag - men under 2020 är det dags att dela med mig av den till allmänheten."


From VeganHey's photo session with Kristofer Greczula.

Kristofer Greczula intervju VeganHey
Kristofer Greczula intervju VeganHey
Talking 2 Kristofer Greczula VeganHey
Vegan intervju VeganHey
Talking 2 Kristofer Greczula VeganHey Sverige
VeganHey Talking 2 artist singer
VeganHey studio artist Kristofer Greczula
Nov. 2019. VeganHey TALKING 2 Kristofer Greczula.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published